Θέλεις να χωρίσεις; Τα 6 σημάδια για να καταλάβεις πότε είναι ώρα να φύγεις από μία σχέση! – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
Κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι πώς να τελειώσεις μια μακροχρόνια σχέση, δεδομένου του πόσο οδυνηρό μπορεί να είναι να πεις αντίο. Σε μία συντροφική σχέση δημιουργείται μία διαπροσωπική δυναμική που τρέφεται με τις κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν είναι καιρός να προχωρήσεις.
Μπορεί η καθημερινότητα να αρχίσει να γίνεται βαρετή, μπορεί ο σύντροφός σου να σε κατακρίνει πολύ για όσα κάνεις στο σπίτι ή την δουλειά ή ακόμη χειρότερα μπορεί να είναι αδιάφορος. Η σχέση όμως υπάρχει για να προσφέρει χαρά, ερωτική ευχαρίστηση και όμορφες στιγμές. Αν δεν είναι έτσι, γιατί συνεχίζεις να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες; Μήπως ο κώδωνας του κινδύνου έχει αρχίσει να χτυπά;
Οι ερευνητές σχέσεων τείνουν να εστιάζουν, αρκετά κατανοητό, στο τι συμβαίνει όταν οι ερωτικοί σύντροφοι αποφασίζουν ότι είναι ώρα να τελειώσουν τα πράγματα. Ωστόσο, οι μη ρομαντικοί τερματισμοί μπορούν επίσης να παρουσιάσουν σημαντικές πηγές άγχους στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά αν δεν έχεις σαφείς οδηγίες για το πώς να προχωρήσεις σε αυτήν τη διαδικασία. Για να μπορέσεις όμως να αναγνωρίσεις πότε πρέπει να φύγεις από μία σχέση υπάρχουν 6 χαρακτηριστικά σημάδια.
Ποια είναι τα 6 σημάδια;
1. Μιλάς για τη βελτίωση της σχέσης κάνοντας μόνο υποθέσεις
Με άλλα λόγια, νιώθεις ότι η σχέση θα είναι καλύτερη «όταν». Για παράδειγμα:
- Ξέρω ότι θα με εκτιμήσει περισσότερο όταν συμπαθήσουν και οι γονείς του
- Θα με στηρίξει περισσότερο με την αγχώδη διαταραχή μου όταν δεν έχει τόσες υποχρεώσεις
- Θα νιώσουμε περισσότερο συνδεδεμένοι όταν μετακομίσουμε μαζί
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους θα αλλάξουν όταν φτάσουν σε ένα ορόσημο ή όταν μειωθεί κάποιος εξωτερικός στρεσογόνος παράγοντας. Αυτό μπορεί να συμβεί μερικές φορές, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση της καλής έκβασης της σχέσης. Αν ήξερες ότι δεν θα άλλαζαν ποτέ, θα έμενες για μεγάλο χρονικό διάστημα; Για αυτό βάσισε την επιθυμία σου να είσαι στη σχέση στην παρούσα εμπειρία ου, όχι σε κάποια μελλοντική ιδέα για το τι θέλεις να γίνει.
2. Νιώθετε πίεση να αλλάξεις τον εαυτό σου
Συνήθως αυτό το αίσθημα προκύπτει μετά από υποτιμητικά σχόλια του συντρόφου ή από συνεχείς επικρίσεις. Είναι λογικό να θέλεις να νιώθεις ότι αγαπιέσαι άνευ όρων και σίγουρα σου αξίζει, αλλά αυτή η αγάπη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής σου αξίας. Αν ο σύντροφός σου θέλει να αλλάξεις, σημαίνει ότι πιθανότατα προβάλλει επάνω σου τις δικές του αδυναμίες.
3. Σου δείχνει αγάπη και υποστήριξη, αλλά μόνο όταν είσαι χαρούμενη
Πολλοί από εμάς νιώθουμε αγάπη και υποστήριξη στις σχέσεις μας όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι, σίγουροι και άνετοι. Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε μια κακή μέρα, όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι στη δουλειά, όταν είμαστε κλινήρης με τη γρίπη ή όταν είμαστε κυριευμένοι από άγχος;
Όταν αισθανόμαστε πίεση να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη συναισθηματική ισορροπία γύρω από τους συντρόφους μας, γεννάμε δευτερεύοντα συναισθήματα όπως ενοχή, ντροπή και άγχος να βιώσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ευτυχία και ηρεμία. Είναι όμως αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής οι κακές στιγμές και πρέπει οι άνθρωποι σου και κυρίως ο σύντροφός σου να μάθουν να σε αγαπούν ειδικά σε αυτές.
4. Αισθάνεσαι αρνητικά συναισθήματα όταν είσαι με την σχέση σου
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεσαι ασέβεια, υποτίμηση, απογοήτευση, θλίψη, μοναξιά, ακύρωση ή ενοχές ακόμη και να πληγώνεσαι σε τακτική βάση. Συναισθήματα που οξύνονται όταν σπάνια ακούς «συγγνώμη».
Περιστασιακά μπορεί να προκύψει ένας καυγάς που πληγώνει και τους δύο συντρόφους ή μπορεί άλλες εξωγενείς καταστάσεις όπως τα οικονομικά να επιβαρύνουν την ψυχολογία σου. Ωστόσο, εάν ο σύντροφός σου μπερδεύει τα περιστασιακά με την καθημερινότητα και ανταποκρίνεται με ενοχές, ήρθε η ώρα να τερματίσεις τη σχέση.
5. Το να περνά ο σύντροφό σου χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου είναι δύσκολο
Φοβάσαι να πεις στον σύντροφό σου για την πρόσκληση για δείπνο του αδερφού σου; Μήπως το να παρευρεθείς στο πάρτι γενεθλίων του καλύτερου σου φίλου οδηγεί σε ώρες διαπραγματεύσεων; Αυτό σημαίνει πως ο σύντροφος δεν είναι διατεθειμένος να γνωρίσει ακόμη περισσότερο τον κύκλο σου αλλά και γίνει συμπαθής από ανθρώπους που δεν ξέρουν.
6. Νιώθεις παράλογη κάθε φορά που εκφράζεις μια ανάγκη
Όταν εκφράζεις μια ανάγκη, δεν μπορεί θα πρέπει παρά να νιώθεις παράλογη, δραματική ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό. Όταν όμως αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, καταλήγεις να ζητάς συγγνώμη για αυτό. Όλοι έχουμε τις «τρελές» μας στιγμές και πρέπει να σεβαστούμε ότι οι σύντροφοί μας έχουν τις δικές τους. Είμαστε όλοι ατελείς και κάποια συναισθήματα όπως η ζήλια, η ανασφάλεια, ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν έντονη αμυντική συμπεριφορά ή υπερβολικές αντιδράσεις.
Αλλά αν έχεις χάσει την ικανότητα να βλέπεις ξεκάθαρα ότι οι ανάγκες σου είναι δικαιολογημένες και αξίζουν χρόνο ομιλίας, αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Αξίζεις να μπορείς να ζητάς πράγματα ή να εκφράσεις τα συναισθήματά σου χωρίς να σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι «τρελή».
Μήπως αλλάζεις όταν είσαι με τον σύντροφό σου;
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το «άλλο τους μισό» τους κάνει «καλύτερους ανθρώπους». Αυτό δεν αποτελεί κόκκινη σημαία καθώς το να μαθαίνουμε και να εμπνεόμαστε από τις σχέσεις μας είναι ένα από τα υπέροχα προνόμια της συντροφικότητας. Αλλά όταν συμπεριφέρεσαι τελείως διαφορετικά όταν είσαι κοντά στον σύντροφό σου τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.
Εάν αισθάνεσαι ότι παίζεις κάποιο ρόλο, συμπεριφέρεσαι και ανταποκρίνεσαι με βάση τον τρόπο που πιστεύεις ότι πρέπει και όχι όπως νιώθεις, ίσως πρέπει να επαναξιολογήσεις την σχέση σου. Εάν δεν είσαι σε θέση να είσαι αυθεντικά ο εαυτός σου γύρω από τον σύντροφό σου με τα ελαττώματα και τις κακές σου μέρες και όλα αυτά, τότε μάλλον δεν βρίσκεσαι στην σωστή σχέση για σένα και πρέπει να επανεξετάσεις την κατάσταση.
Source link