WomanGr

Η γυναίκα αύριο!

ο πράσινος δεκάλογος του καλού οικολό

Ο πράσινος δεκάλογος του καλού οικολόγου

Δεκεμβρίου 9th, 2011

Αν θέλετε να αποκαλείστε συνειδητοποιημένοι οικολόγοι, οι παρακάτω συμβουλές πρέπει να γίνουν οι μικροί «νόμοι» της καθημερινότητάς σας.

Οι καθημερινές καταναλωτικές επιλογές μας, εκτός από τη τσέπη μας, επηρεάζουν άμεσα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όταν όμως έρθει η στιγμή να θυσιάσετε μερικές από τις ευκολίες σας για να βοηθήσετε το περιβάλλον και να το προστατέψετε, τι θα επιλέξετε; Συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα και θα διαπιστώσετε πως η οικολογική συνείδηση δεν κοστίζει τίποτα και εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει στο περιβάλλον, βοηθά κι εμάς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

1. Όταν χτίζαμε το σπίτι μας, ίσως να μην ενδιαφερθήκαμε για τη μόνωσή του. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Μονώνοντας για παράδειγμα 50τμ. οροφής εξοικονομούμε 350 lt πετρέλαιο το χρόνο.
2. Συντηρούμε τον καυστήρα-λέβητα οπωσδήποτε μία φορά το χρόνο. Έτσι εξασφαλίζουμε απόδοση του συστήματος πάνω από 80% (90% εάν είναι καινούργιο).
3. Δεν οδηγούμε νευρικά. Απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις του αυτοκινήτου σημαίνουν αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης, ειδικότερα μέσα στην πόλη.
4. Ελέγχουμε οπωσδήποτε τις ετικέτες των τροφίμων. Τα ύποπτα «Ε» πάντα παραμονεύουν. Μην ξεχνάμε ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν πρόσθετα και χημικά συντηρητικά.
5. Αντικαθιστούμε τις απλές λάμπες με λάμπες φθορισμού, οι οποίες καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο. Έτσι και ενέργεια εξοικονομούμε και την κατανάλωση του ρεύματος μειώνουμε. Όσο για το περιβάλλον, κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται στη χώρα μας, ισοδυναμεί με ένα κιλό λιγότερο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
6. Περιορίζουμε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας. Προτιμούμε πάνινες τσάντες ή διχτάκια για τα καθημερινά ψώνια. Τώρα, σχεδόν όλα τα supermarket μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Και μην ξεχνάμε: Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε 500 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριo πλαστικές σακούλες, παγκοσμίως.
7. Αποφεύγουμε το συχνό άνοιγμα του φούρνου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Γιατί; Άνοιγμα της πόρτας του φούρνου σημαίνει σημαντική απώλεια ενέργειας.
8. Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι μας όταν μαγειρεύουμε κουνουπίδι, αντί να ανοίγουμε για πολλές ώρες τον απορροφητήρα, τοποθετούμε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας ένα κομμάτι βαμβάκι με λίγο ξύδι. Εναλλακτικά, βράζουμε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά.
9. Χρησιμοποιούμε λεβάντα για το σκόρο, αντί για τα πάσης φύσεως εντομοκτόνα. Είναι ένας φυσικός τρόπος, με σίγουρα αποτελέσματα.
10. Συγκεντρώνουμε στο σπίτι ή στο γραφείο τα χαρτιά, όπως περιοδικά και εφημερίδες και με την πρώτη ευκαιρία τα ανακυκλώνουμε

Δείτε σχετικά

 • Σε κάποια χρόνια θα πιάνουμε τα σύννεφα
  Είναι καλό όμως αυτό;Όλοι «ταξιδεύουμε» με την εικόνα των σύννεφων στον ουρανό. Είτε τα βλέπουμε από τη Γη, είτε από την ταράτσα του σπιτιο......
 • Στους λόφους, κορίτσια, στους λόφους
  Καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς ευκαιρία για βόλτες στη φύση.Η Καθαρά Δευτέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά με τη φύση. Αντί, λ...
 • Καφές με τον Leonardo DiCaprio
  Όχι για μένα- για το καλό του πλανήτη!Καιρό είχαμε να μάθουμε τα- εκτός Hollywood- νέα του Leo, ο οποίος είναι από τους πιο παθιασμένους ακτιβιστέ...
 • O πιο «πράσινος» πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
  Είχατε ποτέ σκεφτεί ποιος από τους πλανητάρχες ήταν αυτός με την μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση;Μιας και σε μια εβδομάδα οι Αμερικανοί ...
 • Σπάνιο είδος αγριοκάτσικου τείνει να εξαφανιστεί
  Ο πληθυσμός ενός σπάνιου είδους αγριοκάτσικου με υπέροχα κέρατα πλήγεται από πνευμονία.Το markhor είναι ένα άγριο είδος αγριοκάτσικου, γνωσ...
 • Σβήστε το διακόππτη
  Οικονομία στο ρεύμα για το καλό όλων μας.Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand......

Leave a Reply

Κάντε κλικ για να ακυρώσετε το σχόλιο.

You must be logged in to post a comment.